Vragen? Bel ons: 06-50212581
Whatsapp: 06-51691689

Onderhoudsarme tuin

Een onderhoudsarme tuin is op diverse manieren te realiseren. Hoe kunt u een mooie , groene tuin behouden, maar toch zo min mogelijk onderhoud hiermee hebben? Graag vertellen we u hier meer over in onze blog!

Tussen uw planten, beelden of andere vorm van aankleding in uw tuin bevindt zich altijd kale aarde. Kale aarde wil vanuit nature bedekt worden. Doet ú dat niet, dan doet onkruid dat wel. Een tuin vol onkruid en ongewenste bloemen zoals brandnetels en dergelijke is hiervan het gevolg. Nu kunt u dit voorkomen door telkens wéér te schoffelen. Maar dit vergt uiteindelijk behoorlijk wat tijd en is dus vrij arbeidsintensief.

Kale aarde droogt ook nog eens snel uit waardoor beregenen of op een andere manier water toedienen noodzakelijk is. Ook dit vergt tijd en inspanning.

Maar heeft u geen ‘groene vingers’, geen tijd of simpelweg geen zin om al dit onderhoud aan uw tuin te verlenen. En wilt u toch genieten van een verzorgde tuin? Dan is een onderhoudsarme tuin de enige optie om meer tijd te hebben en te genieten van uw tuin, in plaats van er werk mee te hebben!

Maar hoe realiseer ik een mooie én groene onderhoudsarme tuin? Een oplossing om een mooie, groene onderhoudsarme tuin te realiseren én toch uw planten en dergelijke in stand te houden, is het aanbrengen van een Mulchlaag.

Een mulchlaag is een laag over de aarde, die voorkomt dat de aarde uitdroogt en onkruid onderdrukt. Die laag kan van verschillende grondstoffen gemaakt worden, maar wij bekijken het liefst hoe dit op een Biologische manier kan. Het gebruik van houtsnippers vormt een perfect oplossing hiervoor. We zetten de voordelen graag voor u op een rijtje:

  • Door de laag houtsnippers, wordt zonlicht tegengehouden. Hierdoor worden de slapende zaden niet bereikt door het zonlicht. Dit heeft als positief gevolg dat onkruidvorming wordt tegengegaan. Tevens wordt het uitdrogen van de bodem tegengegaan.
  • Houtsnippers vormen een organisch en biologisch product. Dit organische en biologische product geeft langzaam voedingsstoffen af. Het organische stofgehalte neemt daardoor toe. Planten groeien hierin goed. De rijkdom aan bodembeestjes zorgt voor vele poriën en gangen. Hierdoor kan water goed in de bodem zakken. Dit maakt de bodem luchtig en vochtig.
  • Mocht u last hebben van ongewenste dieren in uw tuin, dan wil een laagje houtsnippers ook nog zijn werk doen. Een laag houtsnippers maakt het namelijk minder prettig voor dieren om in te spitten en in te verblijven.

Houtsnippers aanbrengen tussen (nieuwe) planten is dus een aanrader, want het bespaart u dus bewaterings-, wied- en bemestingswerk. Hierdoor blijft uw tuin dus ook zoals deze hoort te zijn: netjes, decoratief en onderhoudsarm!